keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

NLP-blogi: työasiat pois mielestä

Pääsäislomani oli minimimittainen: neljä päivää. Siinäkin ajassa pääsin irti työasioista siinä määrin, että tiistaiaamu tuntui tavallista hankalammalta, mutta töissä kuitenkin tavallista kevyemmältä. Riittämättömyyden tunnetta oli tavallista vähemmän, eikä omalle työlle asettanutkaan tänään loputtomia vaatimuksia. NLP-termein voisi sanoa, että olin loman aikana sopivasti dissosioitunut työasioista.

Assosiaatio tarkoittaa sitä, että asia tai tilanne synnyttää meissä tunnetilan. Se on oleellista toimintakykymme kannalta, mutta joskus se menee vähän överiksi. Joskus tunnetilasta tulee tilanteeseen nähden niin vahva, että se vie turhaa energiaa eikä palvele tilanteesta selviytymistä. Ehkä asiakasperheiden asioihin ei tarvitsisi assosioitua niin vahvasti? Ehkä treffitkin jännittävät enemmän kuin on tarpeen? Dissosiaatio on assosiaation vastakohta. Silloin "saamme etäisyyttä". Etäisyyttä ei ole aina mahdollista ottaa fyysisesti, mutta mielessä se on aina mahdollista. Silloin voi kokeilla seuraavaa harjoitusta:

Kuvittele itsesi ja stressaava asia johonkin tilaan. Voit antaa asialle symbolin: se voi olla esimerkiksi muoto tai väri. Lähde sitten mielessäsi etääntymään asiasta. Jos se on hyvin lähellä, työnnä sitä ensin kauemmaksi. Ota pari askelta taaksepäin. Miltä tuntuu? Ehkä haluat mennä pois koko huoneesta. Ehkä haluat laittaa ovenkin kiinni. Kävisitkö kokeilemassa ulkona asti? Toisessa kaupungissa? Miltä tuntuisi avaruudessa? 

Oli matkasi pari askelta tai kuuhun, voit tehdä sen aina tarvittaessa. Alkuun ei kannata ottaa tavoitteeksi isoa muutosta. Voit kokeilla asiaa vaikka muutamia kertoja parin päivän ajan ja katsoa, saatko aikaan pienenkin muutoksen harjoituksen aikana. Jos saat, asiaa kannattaa jatkaa. Vähitellen se automatisoituu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti