keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

NLP-blogi: Ajan hallintaa

Odottavan aika on pitkä ja joskus taas aika kulkee kuin siivillä. Aika lentää ja matelee. Joskus aikaa ei ole ja joskus sitä on niin paljon, että sitä pitää tappaa. Joskus aika tuntuu hidastuvan ja joidenkin mielestä se vanhemmiten nopeutuu. Aika kultaa muistot ja aika näyttää mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Kello käy kaikilla meillä samaa tahtia, mutta kokemus ajasta vaihtelee eri ihmisillä ja tilanteen mukaan. Samassa tilanteessa jonkun aika voi mennä lentäen ja toisen madella. Joillakin aikaa on jatkuvasti liian vähän ja joillakin liikaa. Miten ajan kokemukseen voisi tietoisesti vaikuttaa?

Minä olen yleensä myöhässä muutaman minuutin työpäiväni kaikissa lähdöissä, joita on yleensä 2-5. Kun siitä on tullut tapa, sitä on vaikea muuttaa. Olen yrittänyt useasti ja joskus onnistunkin vähän aikaa., mutta kun lakkaan keskittymästä asiaan, vanha tapa palaa ennalleen. Yleensä ajoissa lähteminen vaatii sen, että alan valmistautua lähtöön mielestäni liian aikaisin. Toisaalta myöhästymiseni eivät juuri koskaan näytä haittaavan ketään.

Jokaisella on oma mielikuvansa ajasta. Sitä voi ajatella vaikkapa janana ja tehtävät eri kokoisina palikoina janan päällä. Minun palikkani esimerkiksi omalla aamujanallani ovat selvästi liian pieniä. Aamutoimet eivät oikeasti mene niin nopeasti kuin luulen ja ehkä joitain palikoita puuttuu kokonaan. Laukun pakkaamiseen liittyvä palikka on tainnut jäädä pois eikä auton hakemiseen tallistakaan löydy palikkaa. Ehkä aamujanani on syntynyt silloin, kun minulla ei ollut vielä autoa, enkä ole tajunnut muuttaa sitä.

Nyt voin järjestää janani uudelleen. Palikoita voi venyttää. Unohtuneet palikat voi merkitä mielessään jollain kirkkaalla värillä, jotta ne erottuvat selvästi. Jos tuntuu epäluontevalta ajatella janaa ja palikoita, voi ajatella yhtä hyvin esimerkiksi kellotaulua. Itselleen voi antaa sanallisia ohjeita: käytän kymmenen minuuttia asiaan x ja vartin asiaan y. Ehkä joku tarvitsee käytännön harjoittelua: "esimerkkiaamun", jota voi toistaa jatkossa.

Vaikka aika kulkee kellossa tasaista tahtia, voimme vaikuttaa kokemukseemme siitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti