sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

NLP-blogi: Hyvää fiilistä aina kun tarvitset

Kaikki tietävät ne päivät kun on huono fiilis. Kun herää väsyneenä tai nousee sängystä väärällä jalalla. Kun tuntuu että kotona seinät kaatuvat päälle ja elämässä ei ole suuntaa. On epämääräinen epämukava olo, jolle ei löydy syytä. Kun pyörittelee päässään uudestaan ja uudestaan jotakin ongelmaa, koska se ei koskaan ratkea. Joku asia ärsyttää lakkaamatta. Jostain se olo syntyy, mutta se ei ole nyt oleellista. Oleellista on se, että toisenlaisiakin tiloja on. On sellaisia tiloja, joissa kaikki tuntuu olevan mahdollista. Kun kaikki on niin hyvin juuri nyt, ettei halua muuttaa mitään. On mielettömän kiitollinen siitä, että on saanut elää juuri tämän hetken. Kun on uteliaan innostunut uudesta asiasta niin, että vatsassa kihelmöi. On rauhallinen ja ihanan rentoutunut olo. On levollinen olo ja luottamus siihen, että kaikki järjestyy. Sekin tila on ollut olemassa lukemattomia kertoja ja se on nyt oleellista.

Mieti, jos sen tilan voisi napsauttaa päälle tietoisesti. Kun on se huono päivä, voisi päättää, että käyn nyt vähän tankkaamassa rauhaa, iloa tai luottamusta? Hyvä uutinen: se on mahdollista. Kokeillaan.

Valitse jokin hyvä tunnetila, jota haluat käyttää voimavarana. Missä tilanteessa tunsit tätä tunnetta? Ota tilanne mieleesi. Eläydy tunteeseen niin, että tunnet sen kehossasi. 

Tunnetila on sen verran abstrakti juttu, että se vaatii jonkin "ankkurin", joka auttaa sinua muistamaan tunteen. Ota ankkuriksi jokin paikka. Se voi olla jokin paikka kotonasi: vaikkapa tietyn mato päällä, tietyn ikkunan edessä, tietyssä tuolissa istuen. Valitse kuitenkin sellainen paikka, joka on varattu ankkurikäyttöön. Jos oleilet samassa paikassa muutenkin, viet siihen huomaamattasi sellaisiakin tunteita, joita et halua viedä. Itse olen tekemässä ankkuria kotini läheiseen metsikköön. Paikka voi olla yhtä hyvin mielikuva paikasta, vaikkapa kesämökkisi. Mieti silloin tarkasti paikan ominaisuuksia: mitä näet, kuulet, tunnet, haistat, maistat.

 Mene valitsemaasi paikkaan. Jos se on mielikuva, eläydy siihen kaikilla aisteilla. Eläydy sitten voimavaratunteeseesi. Ankkuri on luotu.

Voit mennä aina tähän paikkaan, kun tarvitset voimavaratunnettasi. Kun pystyt, käy paikassa oikeasti. Kun et, kuvittele se mielessäsi. Kun sinulla on seuraavan kerran ihanan hyvä olo, jonka haluat talteen, vie se taas samaan paikkaan. Mitä enemmän tätä paikkaa käytät, sitä enemmän se automatisoituu.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti